کوله پل (به فرانسوی: culée) که یکی از مهمترین مولفه ها و اجزای تشکیلدهنده پل است نوعی دیوار حائل است که در دو طرف عرشه پل قرار داشته و وظیفه تحمل بارهای مرده و زنده بخشی از سازه پل و همچنین انتقال بارهای عرشه پل به زمین را بر عهده دارد. همچنین وظیفه نگهداری خاکریز و زمین دو طرف پل نیز بر عهده کوله پل است.
از آنجایی که عملکرد کوله پل به صورت دیوار باربر و دیوار حائل بین پل و خاکریز است، روش طراحی آن نیز مانند دیوار حائل است.
علاوه بر بارگذاری دقیق کوله پل که شامل بارهای قائم اشاره شده (بارهای ثقلی) به علاوه بارهای افقی (مانند زلزله، باد، بار شتاب و ترمز و بارهای وارده از خاک اطراف) است، از دیگر مواردی که باید در طراحی کوله پل مدنظر قرار گیرد عبارتند از تحلیل پایداری (تحلیل لغزش و واژگونی)، کنترل تنش خاک، طراحی دیوارهای پیشانی و گوشواره ها، طراحی پاشنه و پنجه شالوده و …
جنس کوله پل می تواند از نوع بتن مسلح، مصالح بنایی (از قبیل سنگ، آجر و …)، بتن پیش تنیده، سپری و ژئوگریدی باشد. همانطور که در مقاله دیوار حائل به مزایای دیوار حائل ژئوگریدی اشاره کردیم، این مزایا برای کوله پل ژئوگریدی نیز صادق بوده و این نوع دیوار برگشتی ژئوگریدی یکی از بهترین، سریعترین و مقرون به صرفتهترین روشهای اجرا است.
اجزا کوله پل دیوار مسلح
شرکت ژئوپارسیان با سابقهای درخشان در تولید انواع ژئوگریدها و ژئوکامپوزیتهای خاکی و با تجاربی گسترده در زمینه طراحی و ساخت انواع کوله پل و دیوارهای برگشتی، پروژههایی را در جای جای میهن عزیزمان با موفقیت اجرا کرده که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
مزایای کاربرد ژئوگرید ژئوپارسیان در رمپ و کولهی پلها
GPGrid_Geogrid و GPGrid2BX_Geogrid
- اجرای کولههای باربر و غیرباربر در پلها
- اجرای رمپ پلها
- امکان تطابق اجرای کولهها و رمپهای ژئوگریدی با سایر بخشهای پل
- امکان اجرای کولهها و رمپ با دیوارههای قائم
- عدم محدودیت در ارتفاع
- امکان اجرای نماهای متنوع در بدنه پل
- کاهش هزینههای پروژه نسبت به روشهای مشابه