همانطور که اشاره شد با توجه به اهمیت صنعت حمل و نقل ریلی در توسعه زیرساختهای ارتباطی و نقش زیربنایی آن در فرآیند رشد اقتصادی کشور، گسترش خطوط ریلی در اولویت برنامههای هر کشور است. توسعه شبکه ریلی در بخشهای مختلف کشور نیاز به عبور از عوارض مختلف توپولوژی است که با توجه به طرح هندسی مسیر ساخت تونلهای ایمن نیز بسیار مورد نیاز است.
مسائل و مشکلات موجود
در سالهای اخیر مهندسین کشورمان در احداث تونلهای مختلف از جملههای تونلهای مسیر راهآهن پیشرفتهای چشمگیری داشتند. به منظور افزایش عمر سرویس دهی مطلوب و ایمنی تونل، کنترل جریانهای آبی درون آن از مواردی است که در ساخت تونلها اهمیت بسزایی دارد. لذا بایستی از آن در برابر اثرات آب های زیرزمینی و نفوذ آب از طریق شکافهای مابین سنگها محافظت نمود. بدین منظور یکی از روشهای نوین آب بندی بدنه تونل در دنیا استفاده از ژئوممبران به عنوان لایه آببند کننده است که خوشبختانه این محصول پر کاربرد در ایران با کیفیتهای بالایی تولید میشود. نکته قابل توجه در اجرای ژئوممبران این مورد است که نصب آن باید به گونهای باشد که در مقابل ضربات و صدمات حین عملیات عمرانی و همچنین در برابر برخورد و ریزش سنگ ریزههای درون تونل، آسیبی نبیند.
راه حل ژئوسنتتیکی
از متداولترین روشهای محافظت از ژئوممبران در مقابل آسیبهای ذکر شده استفاده از لایه محافظ ژئوتکستایل است. به بیان دیگر همانطور که در تصویر زیر مشاهده میشود، میتوان گفت در تونلهای موجود در مسیر خط آهن از ژئوتکستایل ژئوفام برای محافظت از ژئوممبران و یا دیگر مصالح آببند، در برابر آسیبهای مختلف استفاده میشود.
همچنین در ساخت و احداث تونلها در زیرسازی ریل راه آهن و کنترل آبهای سطحی استفاده میشود. علاوه بر عملکرد حفاظت، ژئوتکستایلها موجب تسهیل در زهکشی آبهای سطحی نیز خواهند شد.
کاربرد ژئوتکستایل در دیوارهای حائل
همانطور که ذکر شد ژئوتکستایلها به منظور جلوگیری از مخلوط شدن انواع دانهبندیها بسیار موثر بوده و به منظور حفظ هندسه خاکها کارایی زیادی دارد. بدین منظور در زیرسازی خطوط ریلی هم مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این محصول به منظور ایجاد زهکشی مناسب به کار برده میشوند.