فرودگاهها از با ارزشترین زیرساختهای جوامع پیشرفته محسوب شده و به دلیل برخورداری از پتانسیلهای مختلف، در رشد اقتصادی کشورها و کمک به ایجاد توسعه پایدار نقش مهمی دارند. درواقع اهمیت فرودگاهها در دنیای امروز به حدی است که دستاندرکاران حوزه حمل و نقل هوایی، فرودگاهها را لکوموتیو اقتصادی هر کشور توصیف میکنند و وجود آن را عامل رشد اقتصادی و توسعه پایدار میدانند. از این رو توسعه فرودگاهها به جهت افزایش ظرفیت و پر رونق شدن آنها نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
یکی از مشکلات رایج در پروژههای فرودگاهی وجود بسترهای سست، لجنی و باتلاقی در محل احداث فرودگاه اعم از پایانهها و سالنهای مسافری، باندهای پروازی و مسیر عبور تاکسیها است. همچنین حل مشکلات زهکشی و کنترل مناسب آبهای سطحی در محل فرودگاهها از چالشهای مهم مهندسین عمران، محسوب میگردد. به موارد فوق بهسازی و کنترل فروچالهها را نیز افزود. لذا وجود فروچالهها و بسترهای سست و بهسازی آنها با روشهای معمول گاهاً منجر به استفاده از راه حلهای بسیار گران قیمت و زمانبر در انجام پروژه میشود. همچنین در برخی موارد نیز هزینهها آنقدر بالاست که انجام پروژه به لحاظ اقتصادی امکان پذیر نیست.
مسائل و مشکلات موجود در بستر فرودگاه
وجود خاکهای سست در منطقه ساخت فرودگاه موجب میشود عملیات احداث بسیار گران قیمت و حتی در برخی مواقع لغو گردد. لذا بهسازی و تقویت خاک محل از موارد مهم در ساخت سازههای فرودگاهی و باندهای پروازی است.
پس از ساخت فرودگاه نیز ممکن است وجود عوارضی نظیر فروچالهها و همچنین عدم تقویت مناسب خاکهای سست بستر موجب ایجاد نشست نامتقارن و یا خرابی باند پروازی شود. به منظور جلولگیری از ایجاد اینگونه مشکلات استفاده از محصولات ژئوسنتتیک بهترین راهکار است.
راه حل ژئوسنتتیکی تقویت بستر فرودگاه
همانطور که اشاره شد ضرورت تسلیح خاک، جداسازی لایههای مختلف زیرسازی راه و سازهها که موجب حفظ هندسه خاک خواهد شد و همچنین زهکشی مناسب، بسیار حائز اهمیت است. امروزه استفاده از ژئوسنتتیکها در این صنعت رونق بسیاری داشته و در موارد مهمی از جمله تقویت بستر، تسلیح زیرسازی مسیر باند پروازی و مسیر عبور تاکسی، زهکشی، جداسازی و حفظ هندسه خاک، کنترل و پوشش فروچالهها و اجرای دیوارهای حائل مسیر و احداث مسیر جدید کاربردهای گستردهای دارد.
کاربرد ژئوگرید در تقویت بستر
ژئوگریدها بعنوان تقویت کننده خاک در لایه های مختلف خاک کوبید شده قرار میگیرند و میزان مقاومت کششی و برشی خاک را به میزان قابل توجهی افزایش میدهند.
کاربرد ژئوتکستایل در تقویت بستر فرودگاه
ژئوتکستایلها در در تقویت بستر به منظور حفظ هندسه خاک و جلوگیری از مخلوط شدن دانه بندی خاک و همچنین ایجاد زهکشی مناسب به کار برده میشوند.
در تقویت بسترهای سست و همچنین کنترل و پوشش فروچالههای موجود در مسیر باند و یا سازه ترمینال و آشیانههای فرودگاه که در بسیاری نقاط کشور با آن روبرو هستیم، استفاده از ژئوسنتتیکها (ژئوگرید و ژئوتکستایل) راهکاری موثر و مقرون به صرفه برای مهندسین است که طراحی و نحوه استفاده از این محصول در پروژههای مختلف توسط مهندسین ژئوپارسیان انجام میشود.
مزایای کاربرد ژئوگرید و ژئوتکستایل ژئوپارسیان در مسیر فرودگاه
- افزایش ظرفیت باربری خاکهای سست بستر تحت بارهای دینامیکی برخورد چرخهای هواپیما و همچنین سازههای فرودگاهی
- امکان اجرای باند پروازی و پایانههای فرودگاهی بر روی هر نوع خاک بستر بدون نیاز به خاکریزیهای حجیم و یا تعویض خاک نا مناسب محل
- کاهش ضخامت لایههای زیرسازی مسیر باند فرودگاه
- سرعت و سهولت بالای اجرا در مقایسه با روشهای دیگر تقویت خاک
مراحل اجرای ژئوگرید خاکی
- خاکبرداری تا رسیدن به بستر طبيعي و تسطیح آن
- پهن کردن ژئوگرید با همپوشانی مناسب مطابق نقشه های اجرایی
- پخش مصالح و تراکم و اجرای لایههای روسازی
استفاده از ژئوتکستایل جهت مدیریت جریان آبهای سطحی
در هنگام ساخت فرودگاهها، مدیریت جریان آبهای سطحی و زیرسطحی از موارد حائز اهمیتی است که مهندسین طراح آن را بایستی درنظر بگیرند، چراکه کنترل و هدایت درست آنها موجب افزایش عمر سازهها و باند فرودگاهی خواهد شد. به منظور ایجاد لایه زهکش در بخشهای مختلف فرودگاه ازانواع روشهای زهشکی استفاده میشود، بهترین پیشنهاد به جهت حفظ هندسه خاک و عدم مخلوط شدن لایههای مختلف خاک و زهکش استفاده از ژئوتکستایلهاست.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میشود استفاده از ژئوتکستایل به منظور جداسازی لایه های مختلف بسیار کارآمد است. این محصول با توجه به قابلیت انعطاف پذیری بالایی که دارد به راحتی در کنار سنگها قابل استفاده بوده و قابلیت سرویس دهی طولانی ای دارد.