فرودگاه‌ها از با ارزش‌ترین زیرساخت‌های جوامع پیشرفته محسوب شده و به دلیل برخورداری از پتانسیل‌های مختلف، در رشد اقتصادی کشورها و کمک به ایجاد توسعه پایدار نقش مهمی دارند. درواقع اهمیت فرودگاه‌ها در دنیای امروز به حدی است که دست‌اندرکاران حوزه حمل و نقل هوایی، فرودگاه‌ها را لوکوموتیو اقتصادی هر کشور توصیف می‌کنند و وجود آن را عامل رشد اقتصادی و توسعه‌ پایدار می‌دانند. از این رو توسعه فرودگاه‌ها به جهت افزایش ظرفیت و پر رونق شدن آنها نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

مسائل و مشکلات موجود

طراحی هندسی مسیرهای دسترسی و مسیرهای خودرویی فرودگاه‌ها که همچون طرح هندسی راه می‌باشد، از یک سری ویژگی‌های خاص خود برخوردار است که با شناخت و آگاهی مهندسین از آن‌ها بهینه ترین طرح ممکن ارائه خواهد شد. در طراحی هندسی این مسیرها، علاوه بر نکات فنی باید به عوامل اقتصادی موثر بر آن، خصوصیات و شرایط حریم راه و جنبه‌های  محیط زیستی احداث و بهره‌برداری توجه ویژه نمود. به منظور برآورده کردن این الزامات، یکی از بهترین روش‌های مورد استفاده در دنیا استفاده از ژئوسنتتیک‌ها در تقاطعات غیر همسطح است.

از آنجاییکه پروژه‌های فرودگاهی به عنوان نقاط اصلی و پرتردد هر منطقه جغرافیایی محسوب می‌شوند لذا وجود عوارض مختلف زمین از جمله رودخانه‌ها، دره‌ها و همچنین تقاطعات متعدد با دیگر مسیرهای ریلی و جاده‌های موجود در مسیرهای دسترسی فرودگاه، موجب می‌شود که ملزم به ساخت روگذر یا زیرگذرهای متعدد در مسیر شویم. از سویی یکی از مشکلات رایج در پروژه‌های عمرانی در اجرای رمپ و یا کوله پل‌ها، تأمین زمین کافی برای اجرای شیب پایدار خاکریزی است. همچنین تملک زمین و کاهش حجم عملیات خاکریزی از دیگر دغدغه‌های کارفرما در اجرای رمپ و کوله پل‌هاست.

راه حل ژئوسنتتیکی

یکی از روش‌های رایج مسلح سازی خاک در دنیا، تسلیح خاک موجود با لایه‌های ژئوگرید است. محصول ژئوگرید ژئوپارسیان با توزیع تنش و افزایش قفل و بست دانه‌های خاک باعث تقویت آن شده و مقاومت برشی خاک را به مقدار قابل توجهی افزایش می‌دهد. از این محصول در لایه‌های مختلف خاکی در هر 60 سانتمیتر استفاده می‌شود که بصورت شماتیک در مقطع زیرآورده شده است.

همانطور که ذکر گردید اجرای پل، کوله پل و رمپ خاک مسلح ژئوگریدی در پروزه‌های مسیرهای دسترسی و درون فرودگاهی موجب کاهش حجم عملیات خاکی شده و در هزینه‌های اجرای مسیر بسیار موثر است. همچنین با توجه به اهمیت رعایت حریم راه و رعایت مسائل زیست محیطی در طرح هندسی، این روش یکی از موثرترین روش‌های مورد استفاده توسط مهندسین در جهان است.

کاربرد ژئوگرید در رمپ و کوله‌ پل‌ها

ژئوگریدها بعنوان تقویت کننده خاک در لایه های مختلف خاک کوبید شده قرار می‌گیرند و میزان مقاومت کششی و برشی خاک را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهند.

ژئوگرید در خاک مسلح

کاربرد ژئوتکستایل در مسیرهای دسترسی و تقاطعات غیر همسطح فرودگاه

ژئوتکستایل‌ها در رمپ و کوله‌ پل‌ها به منظور حفظ هندسه خاک و جلوگیری از مخلوط شدن دانه بندی خاک و همچنین ایجاد زهکشی مناسب به کار برده می‌شوند. به طوریکه در نمای دیوار به منظور ایجاد لایه زهکش مابین مصالح زهکش و خاک کوبیده شده قرار می‌گیرد.

ویژگی‌ها و مزایای استفاده از ژئوگرید GPgrid-Geogrid در رمپ‌ و کوله‌ی پل‌ها

  • اجرای کوله‌های باربر و غیرباربر در پل‌ها
  • اجرای رمپ پل‌ها
  • امکان اجرای کوله‌ها و رمپ‌های قائم
  • عدم محدودیت در ارتفاع
  • امکان تطابق اجرای کوله‌ها و رمپ‌های ژئوگریدی با سایر بخش‌های پل
  • امکان اجرای نماهای متنوع در بدنه پل
  • کاهش هزینه‌های پروژه نسبت به روش‌های مشابه از قبیل رمپ بتنی و خاک مسلح تسمه‌ای

مراحل اجرای رمپ و کولهی پل‌‌های ژئوگریدی

1- آماده سازی سطح خاک

2- پهن کردن و برش ژئوگرید‌ها

3- اجرای لایه زهکش و نما

4- ریختن، پخش و تراکم مصالح خاکی روی ژئوگرید‌ها و تکرار عملیات تا رسیدن به تراز مورد نظر در پل

 انواع نماهای قابل اجرا

از آنجایی که ضوابط طراحی دیوارهای خاک مسلح ژئوگریدی مستقل از نمای دیوار هستند؛ انتخاب نوع نما با توجه به محدودیت­‌های اجرایی در پروژه انجام می­‌شود.

 

پروژه‌های انجام شده در فرودگاه‌ها با استفاده از محصولات ژئوپارسیان

احداث دیوارحائل ژئوگریدی تقاطع غیر همسطح فرودگاه ساری

کارفرما: اداره کل راه و ترابری استان مازندران
محل اجرا : استان مازندران – تقاطع فرودگاه
سال ساخت : 1387
مشاور : مهندسین مشاور هراز راه
پیمانکار : شرکت جهاد نصر استان یزد
دسته‌ها: دیوار حائل و خاک مسلح ژئوگریدی, راهسازی, رمپ و کوله پل, ژئوگرید خاکی, فرودگاه