استفاده از سطوح سبز و پوشش گیاهی بر روی بام به صورت روف گاردن Roof Garden و همچنین بر سطح دیوارهای عمودی به طور قابل توجهی میتواند سبب تعدیل درجه حرارت و ایجاد آسایش حرارتی (Thermal Comfort) به ویژه در نقاط متراکم شهری شود. استفاده از گیاهان به ویژه درختچهها و بوتههایی که در برابر خشکی مقاوم هستند بر روی بام و جداره ساختمانها تاثیر بسزایی در خنکشدن محیطهای شهری (Urban Cooling) دارد. باغبامها علاوه بر امتیازهای بومشناختی که سبب تعدیل شرایط محیط و افزایش تنوعزیستی در فضای سکونت انسان میشوند، امتیازهای زیباییشناختی و اثرات مثبت روانشناختی را در پی دارند و در محیطهای متراکم شهری، آرامش روانی افراد و احساس نزدیکی به طبیعت را به همراه میآورند.
ایجاد بام سبز سبب کاهش اثر جزیرههای حرارتی در محیطهای قابل سکونت و عرصههای شهری میشود، خدمات زیستگاهی برای حضور پرندگان و سایر گونههای حیات وحش را در پی دارد، سبب کاهش گرد و غبار، تعدیل شرایط محیطی، جذب ۳۰ تا ۱۰۰ درصد از بارشهای سالانه و زهکشی مناسب محوطه بام، کاهش مصرف انرژی و بهبود کیفیت زندگی ساکنان ساختمانها میشود. البته در خصوص اجرای بام سبز، باید هزینه اجرا و نگهداری، ضرورت پایش مداوم و افزایش بار سقف مد نظر قرار داده شود.
ویژگیها و مزیتهای استفاده از ژئوسنتتیکها
اجرای بام سبز به دلیل این که ممکن است سبب نفوذ رطوبت به لایههای زیرین شود، اجرای عایق رطوبتی اجتنابناپذیر است و در عین حال باید با ملاحظههای محیطزیستی و توجه به طول عمر عایق انجام شود. عایقهای رطوبتی ژئوممبران برای آببندی پشت بام و جلوگیری از نفوذ رطوبت به سازه سقف مناسب هستند و سبب پایداری سقف در برابر تغییرات شرایط محیطی میشوند. در اجرای بام سبز به منظور محافظت از عایق رطوبتی ژئوممبران در برابر آسیبهای احتمالی در هنگام عملیاتهای اجرایی نظیر اجرای لایه محافظ ریشه، لایه زهکش یا مراحل کوددهی به خاک و سایر مراحل، شایسته است که ژئوممبران به وسیله یک لایه محافظ پوشانده شود. توصیه میشود که از مصالح با قابلیت زهکشی مناسب و هدایت آب و در عین حال مقرون به صرفه و در دسترس استفاده شود که از این نظر ژئوتکستایلها گزینه مناسبی برای این منظور هستند.
ژئوتکستایلها با توجه به امتیازهای بالایی که در عملکردهای جداسازی، زهکشی، فیلتراسیون و سایر موارد دارند، گزینه مناسبی برای حفاظت از عایق رطوبتی هستند.
ژئوتکستایلهای بافتهنشده (nonwoven) شرکت سپید صنعت چالوس از جنس پلیاستر و پلیپروپیلن با گرماژها یا به عبارتی ضخامتهای مختلف با عرض منحصر به فرد هفت متر تولید میشوند که از مزیتهای این عرض تولیدی به ویژه در بامهای پروژههای ساختمانی بزرگ آن است که مقدار برش خوردن و همپوشانی لایهها با عرض کمتر به حداقل میرسد و به جای آنها، لایه ژئوتکستایل با عرض مناسب هفت متر اجرا میشود. همچنین از ژئوتکستایلها به عنوان لایه جداکننده میان لایه خاک یا کمپوست که حاوی مواد مغذی برای ریشه گیاهان است و پنل زهکش و نگهدارنده آب استفاده میشود. به طوری که ژئوتکستایل سبب زهکشی و هدایت آب به درون شبکهها و منافذ پنل نگهدارنده آب میشود و در عین حال سبب جداسازی و عدم نفوذ ذرات ریز خاک و مواد مغذی به درون لایه نگهدارنده آب میشود و نقش جداسازی را به خوبی ایفا میکند.
دیوار سبز (Living Green Walls)
دیوار سبز، باغ عمودیای است که از قبل در پنلهایی کاشتهشده و سپس به نمای ساختمان چسبیده میشوند. میتوان گیاهان و سبزیجات مختلف را بسته به عمق خاک در این دیوارها کاشت. در این روش مشابه باغبامها ابتدا یک لایه عایق رطوبتی برای آببندی و جلوگیری از نفوذ رطوبت به دیوار اجرا میشود سپس روی آن دو لایه ژئوتکستایل دارای مقاومت مناسب در برابر وزن گیاهان استفاده میشود. آب دادن به گلها توسط لولههای افقی با قطره چکانها که در قسمت داخلی هر واحد بین دو لایه ژئوتکستایل قرار گرفتهاند، انجام میشود.