ژئوگرید و ژئوکامپوزیتها کاربردهای بسیاری در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی دارند. برای مثال 3 کاربرد عمده آن عبارتند از:
- تقویت بستر خطوط لولههای انتقال نفت و گاز
- تقویت بستر مخازن ذخیره فرآورده های نفتی
- ساخت راههای دسترسی و سایتهای میادین نفت و گاز
که در زیر به تشریح هر کدام از آنها میپردازیم:
به دلیل خاکبرداری و حفر محل لوله های محصولات نفتی، گازی و پتروشیمی، خاک بستر دستخوش تغییرات و بعضاً تورم می شود. از این رو کارگزاری و کنترل تغییرشکل و نشست لوله های انتقال مواد نفتی و پتروشیمی یکی از مخاطرات این صنعت است. همچنین در مواردی که این لولهگذاری از زیر جاده ها انجام شود با احتمال خطر شکست آسفالت مواجه هستیم. شرکت ژئوپارسیان با ژئوگریدهای خاکی (جهت تأمین سربار لازم بر روی لوله) و راک شیلد (جهت محافظت از لوله در حین خاکریزی) و همچنین مسلحکنندههای آسفالت (جهت تسلیح و همسانسازی نشست لایه های آسفالت) به حل این مسأله پرداخته است. همچنین در مواردی که لوله از مناطق باتلاقی دارای خاک سست و ضعیف با میزان سطح آبهای زیر زمینی بالا عبور میکند، با استفاده از یک لایه مسلحکننده (ژئوگرید) بستری مناسب و مقاوم در لوله ایجاد میشود.
برای مطالعه بیشتر می توانید مقاله تقویت رایت آو وی با عنوان تقویت بستر خطوط لولههای انتقال نفت و گاز را مطالعه بفرمایید.
از مصارف مهم دیگر ژئوسنتتیکها در این صنعت می توان به تقویت بستر مخازن بزرگ نفت و گاز اشاره کرد. چنانچه با استفاده از یک یا چند لایه مسلحکننده ژئوگریدی یا ژئوکامپوزیتی در زیر این مخازن، میتوان از نشست نامتقارن و در نتیجه تحمیل خسارات جبران ناپذیر جلوگیری کرد.
همچنین در صورت علاقه مندی به موضوع، توصیه میگردد مقاله با عنوان کاربرد ژئوسنتتیکها در صنایع نفت و گاز نیز مطالعه گردد.
نام پروژه : تقویت بستر سست مخازن ذخیره فرآورده های نفتی در جزیره قشم محصول استفاده شده : ژئوگرید خاکی محل اجرای پروژه : استان هرمزگان-جزیره قشم نام کارفرمای پروژه: شرکت سرمایه گذار نفت قشم نام مشاور پروژه: شرکت سروش انرژی پویا تاریخ آغاز کار : فروردین ۹۲ تاریخ خاتمه کار : خرداد ۹۳
|
با توجه به نیاز به ساخت مسیرهای دسترسی به میادین نفت و گاز جهت استحصال، حمل مصالح سنتی جهت ایجاد بستر نیازمند زمان و هزینه زیادی خواهد بود. لذا ساخت مسیرهای دسترسی با استفاده از ژئوگرید بسیار بهتر، سریعتر و ارزان تر خواهد بود.